Vioolles Zoetermeer


Visie


Als docent kom je in aanraking met zeer verschillende leerlingen. Elke leerling ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Mijn doel als docent is het onderwijs op elke leerling af te stemmen, zodat ieder kind of volwassene het maximale uit zichzelf kan halen en toch ongeremd met vrijheid en plezier kan musiceren. De band met mijn leerlingen is hecht en de meesten blijven vele jaren bij mij op les.


Uit brede interesse en door persoonlijke ervaring heb ik mij gespecialiseerd in hoogbegaafdheid, dyslexie, autisme en adhd/add. Nu ik al meer dan 25 jaar lesgeef heb ik inmiddels veel ervaring opgedaan met alle type leerlingen en gebruik ik de vioolles als middel om deel uit te mogen maken van ieders persoonlijke ontwikkeling en hen iets extra’s mee gegeven in het dagelijks leven.


Hoogbegaafdheid:


Talent en/of hoogbegaafdheid wordt tegenwoordig gelukkig steeds meer herkend en erkend. Vaak lopen kinderen en jongvolwassen tegen onbegrip aan op school en kunnen ze zich niet ontwikkelen, zoals ze zelf graag zouden willen. De cognitieve en emotionele verschillen tussen leeftijdsgenoten kunnen groot zijn, waardoor het hoogbegaafde kind zich met regelmaat moet aanpassen en demotivatie en onderpresteren op de loer liggen.


De vioollessen zijn uitermate geschikt om op het passende niveau van het kind aan te sluiten, waardoor de leerling vaardigheden aanleert die hij op school weer toe kan passen. Helaas lukt het scholen vaak nog niet om passend onderwijs te geven. Gelukkig is het leren bespelen van de viool uitermate geschikt voor het hoogbegaafde kind. 


De viool is een complex instrument en vraagt dagelijks oefenen, juist voor het hoogbegaafde kind. In het dagelijks leven hoeven deze kinderen meestal geen inspanning te leveren, omdat ze vaak iets al na een keer kunnen. Op de middelbare school of universiteit lopen deze leerlingen vaker dan gemiddeld vast, omdat ze nooit hebben leren ‘leren’. 


De viool vraagt echter aandacht op veel vlakken (speel ik zuiver, is mijn houding goed, tel ik netjes, speel ik samen, de linkerhand doet iets anders dan mijn rechterhand en ga zo maar door). Hierdoor leren deze kinderen doorzetten en hun potentie te gebruiken. Graag ga ik regelmatig met ouders in gesprek om de lessen zo passend mogelijk te houden.



Dyslexie:


Wist je dat er niet alleen dyslexie bij woorden lezen voorkomt, maar ook bij muzieknoten lezen kan optreden?

Dat je dyslectisch kan zijn voor woorden, maar dat je dat niet voor noten hoeft te zijn? 

Of dat je niet dyslectisch voor woorden bent, maar juist wel voor noten? 

Als je noten dyslectisch bent, je meestal een erg goed geheugen hebt om de liedjes in één keer te onthouden?


In mijn lessen ben ik dat allemaal tegengekomen. Mocht blijken dat je ook voor noten dyslectisch bent, dan kost het muzieknoten leren lezen meer moeite. Het betekent echter  niet dat je nooit kunt leren om noten te lezen. Je leert het noten lezen namelijk op een andere manier aan. 


Door middel van voorspelen door mij en door zelf veel naar de liedjes van de cd te luisteren, koppel je het liedje aan de muzieknoten. Zo leer je deze noten vanzelf te herkennen, waarna je uiteindelijk noten van blad spelen kunt zonder deze eerst gehoord te hebben. De iPad in de les is een uitermate geschikt hulpmiddel om het noten leren lezen makkelijker te maken.



Autisme:


Persoonlijke ervaring met autisme is de reden dat ik mij verdiept heb in de ontwikkelingspsychologie van kinderen en hen nog beter ben gaan begrijpen. Mijn lessen zijn autisme vriendelijk.


Met autisme zijn je zintuigen extra goed ontwikkeld. Muziek is vaak een prettige manier van ontspanning en de goed ontwikkelde zintuigen geven je een stapje voor op andere leerlingen. Soms frustreert perfectionisme je en zit dit het ‘leren’ in de weg. 


Samen werken we aan het aanleren van vaardigheden, zodat wat in het hoofd zit je ook op de viool voor elkaar weet te krijgen. Groot voordeel is dat je deze technieken vaak ook in het dagelijks leven toe kan passen. De lessen zijn gestructureerd en duidelijk. Via Telegram krijg je alle tips, studieopdrachten en huiswerk toegestuurd, zodat thuis altijd duidelijk is wat je moet doen. 



ADHD/ADD:


Spontaniteit en lekker ‘druk’ zijn, zijn eigenschappen die in de muziek zeer gewaardeerd worden. Creativiteit en ‘anders’ zijn heb je nodig om je muzikaal goed te uiten. Met ADHD of ADD heb je dit cadeau gekregen. Hier staat tegenover dat je aandacht erbij houden soms lastig is. Gelukkig beschik je ook over een  hyperfocus, mijn taak als docent is om dit ‘aan’ te zetten. De lessen zijn gestructureerd en inspirerend en mijn ervaring is dat het niet zo moeilijk is om je aandacht vast te houden tijdens de lessen. Via Telegram krijg je alle tips, studieopdrachten en je huiswerk toe gestuurd, zodat altijd duidelijk is wat je thuis moet doen. 


Hypermobiel:


Sommige kinderen zijn hypermobiel. Dat betekent dat je gewrichtsbanden en pezen te soepel zijn. Je gewrichten krijgen daardoor niet genoeg steun en worden te beweeglijk. Meestal merk je dit aan je vingers, knieën en wervelkolom. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn met viool spelen. Het grote voordeel is dat je complexe wijde grepen gemakkelijk kunt pakken. Nadeel is dat je meer aandacht aan de juiste houding moet besteden, omdat jouw spieren je houding meer moeten corrigeren. Als kind kunnen er periodes zijn tijdens de groei dat je mooi aangeleerde houding verslechtert. Na de groeiperiode herstelt dat weer. In de lessen besteden we daarom extra tijd aan correct staan en spelen, zodat er geen klachten ontstaan.

Vioolles Zoetermeer

Locatie: Zoetermeer

Tel: +31(0)618234019

info@vioolleszoetermeer.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacy-beleid voor meer informatie.

Weigeren

OK