Om huiswerk en tips te noteren en om alle aantekeningen door te sturen, maak ik gebruik van Telegram. Aan het einde van elke les krijg je het nieuwe studieschema met al het huiswerk, tips, theorie en uitleg van de liedjes die voor de volgende les geoefend worden, toegestuurd. Natuurlijk kun je al je vragen die je thuis hebt ook gelijk stellen via de chat.
De keuze voor Telegram i.p.v. Whatsapp heeft te maken met het kunnen plaatsen van de app op je tablet en computer. Zo kun je direct je aantekeningen en muziek op de juiste plek bewaren. Ook kan Telegram grotere bestanden delen.
Muziekstandaard
Wanneer je start met lessen maak je een keuze voor digitaal of papier. Om de juiste houding tijdens het spelen te hebben, is het belangrijk dat je vanaf een standaard leest. Er zijn zeer veel verschillende muziekstandaards te koop.
Viool en benodigdheden
Natuurlijk heb je een viool nodig. Deze kun je huren via mij of bij een vioolbouwer. Afhankelijk van je leeftijd wordt de maat van je viool bepaald (1/16, 1/8, 1/4, 1/2, 3/4 en hele viool).
Uiteraard geef ik graag advies over de maat en help ik bij het bepalen van aanschaffen of huren van een viool. Voor de aanschaf van een goed instrument moet je rekenen op een bedrag van minimaal 250 euro. Dit is vaak inclusief kist en stok. De schoudersteun koop je er los bij en kost rond 25 euro. Pas op met zelf kopen via internet, goedkoop is erg vaak duurkoop en een reparatie kost veel meer dan in een keer een fatsoenlijk instrument aanschaffen. Koop alleen een instrument in overleg met je docent. Zo voorkom je teleurstelling.
Onderhoud instrument
Als je gaat spelen, pak je je instrument uit en plaats je de schoudersteun. Je stok span je aan en je harst indien nodig de haren. Na het spelen ruim je de viool en stok weer netjes op in de kist. Het is belangrijk om met een doekje de viool te poetsen. Hiermee verwijder je de hars die door het strijken op de viool gekomen is. Je mag ook niet vergeten de haren van de stok weer te ontspannen. Leg de viool op een veilige plek weg. Zoek in huis een plekje waar je hem makkelijk kan pakken om te studeren en waar de temperatuur stabiel is.
Lesboeken
Onderstaande lesboeken worden veel gebruikt
Naast je viool heb je ook muziek nodig. Per september 2020 gebruik ik in de les een iPad om digitaal bladmuziek te lezen. Tijdens de lessen werken we uit verschillende boeken en methodes. Denk daarbij aan een methode boek, techniek boek, play-along boeken, voordrachtstukken of een vioolconcert. De prijs van de meeste vioolboeken ligt rond 15-20€.